Kamerplanten: we zetten ons huis er vol mee. Maar die groene oase vraagt toch wel enige verzorging. Bij de een zullen ze het goed doen en bij de ander misschien net iets minder goed. Bij mij doet de ene plant het beter dan de andere. Nu het voorjaar er aan komt, hebben onze groende vrienden wat extra aandacht nodig. Het is weer tijd om de planten te verpotten. Ik vind het niet het leukste werkje, maar ik zie wel dat mijn planten ervan opleven. Dus staat dit karweitje al gepland in mijn agenda.

Waarom moet je kamerplanten verpotten?

Als jij veel planten in je kamer hebt staan, weet je vast wel dat je je ze moet verpotten. Maar heb jij dan wel eens gedaan? Misschien vraag je je af waarom dat eigenlijk moet. Met het verpotten van een kamerplant verleng je de levensduur en stimuleer je de groei van je groene vriend.

Als je een plant koopt, zit er vaak een plastic potje om de wortels heen. In het begin is dat geen probleem, maar op den duur zijn de wortels te groot voor dit potje. Dan is het tijd om de plant te gaan verpotten.

Wanneer moet je een kamerplant verpotten?

Het voorjaar is toch wel het beste moment om je kamerplant te verpotten. De extra ruimte en voedingsstoffen die je aan de plant geeft, zullen een goede boost zijn voor je plant om verder te gaan groeien.

In de zomer en de herfst kun je je groene vriend ook nog wel verpotten. Doe het liever niet in de winter, want dan is het lastiger voor je kamerplant om te herstellen, als je de wortels beschadigd.

kamerplanten verpotten

Hoe verpot je een kamerplant?

Om te beginnen is het handig om alle spullen klaar te leggen, zodat je direct kunt beginnen. 

Stap voor stap je kamerplant verpotten:

  • Als eerste kies je een juiste pot. Deze is vaak net een slag groter dan de oorspronkelijke plastic pot die om de plant zit, als je hem koopt.
  • Kies de juiste potgrond voor je groene vriend.
  • Op de bodem van de nieuwe pot leg je een laagje hydrocultuurkorrels. Dit doe je om te voorkomen dat de wortels kunnen gaan rotten.

Heb je geen hydrocultuurkorrels in huis? Een scherf van een pot voldoet ook. Deze leg je omgekeerd in de pot.

  • Op de bodem strooi je wat potgrond en dit maak je vochtig.
  • Haal voorzichtig de plant uit de oude pot. Een plastic pot kun je een beetje kneden, zodat de plant loskomt. Lukt dit niet, knip dan de plastic pot stuk. Doe het wel voorzichtig. 
  • Controleer de gezondheid van de wortels. Verwijder de dode wortels en haal een deel oude potgrond weg.
  • Zet de plant in de nieuwe pot en vul aan met potgrond. Druk dit voorzichtig aan. Je hoeft de aarde niet heel stevig aan te drukken. Je wilt graag dat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Eventueel geef je de plant wat water met plantenvoeding.
  • Zet de plant terug op zijn oude plek of geef hem een nieuw plekje.
  • Klaar om te genieten van je groene vriend!

Succes met het verpotten van je kamerplanten en hopelijk groeien en bloeien ze fijn verder.