Kleur toevoegen aan je interieur? 

5 tips die het kiezen gemakkelijker maken 

Voeg kleur toe aan je interieur! Dat zie en hoor je nu heel veel. En veel mensen willen ook graag kleur toevoegen in hun interieur, jij misschien ook wel. Maar de meesten onder ons vinden het moeilijk om een kleur te kiezen. Zoveel kleuren en zoveel mogelijkheden, hoe maak je in vredesnaam de juiste keuze? 

Een kleur kiezen kost tijd en is niet iets wat je (vaak) beslist in 10 minuten. Wil je graag een nieuwe kleur om je muur in de woonkamer? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Ik heb 5 tips voor je om de juiste kleur te vinden!

Tip 1: Begin met oriënteren om te kijken welke kleuren je echt mooi vindt!

Nu hoor ik je vragen: Hoe dan? Nou gewoon door te kijken. Kijken bij anderen, in (woon)bladen, op televisie, op Pinterest of waar je ook maar bent. Leg vast wat je mooi vindt, met je telefoon bijvoorbeeld. 

Verzamel op die manier afbeeldingen die iets doen met jou. Maak van die afbeeldingen een moodboard. Dit kan digitaal of lekker ouderwets op een stuk papier. 

moodboard tip 1 Binneninhuis Gea

Kijk dan eens goed naar je moodboard? Wat valt je op? Heb je allemaal afbeeldingen met veel blauw erin of zijn het allemaal lichte kleuren? Kijk eens of je een rode draad kunt vinden. Heb je een (paar) kleuren gevonden als een rode draad? Neem die dan als uitgangspunt.

Tip 2: Haal kleurstalen!

Om te kijken of de door jouw gekozen kleur echt goed bij jouw interieur past is het handig om kleurstalen in huis te halen. In iedere bouwmarkt kun je tegenwoordig wel kleurstalen halen. Hou er rekening mee dat deze stalen klein zijn. 

kleurstalen tip 2

Wat je ook kunt doen is het kopen van kleurtesters. Hiermee kun je kleurvlakken op de muur schilderen en kun je zien wat de kleur doet voor jouw interieur. Is de kleur net zo mooi bij zonlicht als op een regenachtige dag? Ook is dit een fijne manier om aan een kleur te wennen.

Wil je geen kleurvlakken op je muur? Gebruik dan een groot vel papier. Schilder dit vel in de door jouw gekozen kleur en hang het op de muur waar je de kleur wilt toepassen. Ook zo kun je goed zien wat de kleur met jou en jouw interieur doet. Het voordeel is dat je de muur niet opnieuw hoeft te verven als je de kleur toch niet mooi vindt.

Tip 3: Gebruik een visualisatie-app!

Hiermee kun je een foto van de te schilderen ruimte een andere kleur geven via de app. Je ziet direct het resultaat. Deze app houdt echter geen rekening met alle facetten die invloed hebben op de kleur in de werkelijke ruimte. Maar het geeft je wel een goed beeld van de kleur in het algemeen.

Zowel Flexa als Histor heeft zo’n visualisatie-app, maar ook de Gamma heeft begin dit jaar een visualisatie-app geïntroduceerd.

FLEXA VISUALIZER tip 3

Tip 4: Vraag om hulp!

Vind je het echt lastig om een kleur te kiezen of de knoop door te hakken? Vraag dan gewoon om hulp! Een interieurstylist of -ontwerper kan je hier heel goed bij helpen.

Tip 5: Gewoon doen!

Je hebt een mooie kleur gevonden, maar je twijfelt toch nog een beetje? Gewoon doen en verven. Wat is nu het ergste dat je kan gebeuren? Dat je die wand misschien nog een keer moet verven…  Ja dat is misschien wel jammer van je tijd (en geld), maar vast wel te overzien. En misschien valt het wél uit zoals je graag wilde.

Vind je het ondanks deze tips toch nog lastig om de juiste kleuren te kiezen en wil je toch graag dat er een professional met je meekijkt of een kleurenplan voor je maakt? Neem gerust contact op en ik kijk graag met je mee. Stuur een mailtje naar: gea@binneninhuis.nl

Succes en heel veel plezier met het kiezen van jouw kleuren!

Gea